Mediació i gestió de conflictes

>> . Publicado en José Javier Ordóñez Echeverría

tira josetxo

 La resolució dels conflictes quotidians podem abordar-la a partir de la lògica jurídica o d'una altra lògica sensiblement diferent: la lògica de la mediació i la gestió alternativa. Aquest segon punt de vista enriqueix al primer, el complementa i humanitza.

El meu pas de més de dos anys pel Perú (2000 a 2002) em va donar l'oportunitat de conèixer els mecanismes de gestió alternativa de conflictes. Des de l'experiència de treball a la Xarxa de Defensories del Menor, a la regió del Cusco, vaig tenir ocasió d'exercir com a conciliador extrajudicial reconegut pel Ministeri de Justícia peruà. Allí, vaig participar en processos de mediació familiar, penal i comunitària enmig de les comunitats andines quechuas de Quispicanchi.

Posteriorment, ja a Catalunya, he practicat i practico mediacions familiars i comunitàries, de forma particular i a través del Centre de Mediació de la Generalitat catalana i també a través del meu treball com a mediador i coordinador del Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament de Mataró entre 2004 i 2008.

Tot el meu treball actual està vertebrat substancialment en la integració de la mediació i gestió alternativa de conflictes en la resta d'àrees del treball jurídic.